All for Joomla The Word of Web Design
Carregant Esdeveniments
04 abr.
  • Aquest event ja ha passat.

L’Ateneu celebra el seu segon any de vida de projecte.

Horari:

Dijous 4:

19:00h Assemblea

 

Divendres 5:

22:00h Le Petit Comité Concert

23:30h Dj Quelic

 

Dissabte 6:

11:00h Circ amb Heyokka

11:00h Taller de bicis

12:00h La Banda del Rec

12:30 Aperitiu + sorteig bicicleta + memòria i parlaments

 

Març 2019 #FemAteneu #ASalttenimunAteneu

Un Ateneu sociocultural de Salt i per Salt: l’Ateneu Popular Coma Cros

L’Ateneu Popular Coma Cros és un projecte que va néixer de la mà de la Federació d’Entitats Socioculturals de Salt, sorgida de l’Assemblea de l’Ateneu Popular de la Coma Cros, nascuda l’octubre de 2013, resultat del treball col·lectiu, desinteressat i participatiu d’un conjunt de persones i entitats que treballaven per aconseguir espais comunitaris a Salt. Espais de trobada i d’expressió cultural inclusiva i accessible que mancaven en el poble.

 

L’Ateneu ja compleix 2 anys, com un espai sociocultural que realitza activitats i propostes adreçades al poble de Salt, participades per la població i amb els eixos de la cultura, l’educació i la transformació social com a elements centrals. Un espai de trobada i de difusió obert a totes les manifestacions socials i culturals del municipi. L’Ateneu és doncs un espai facilitador, de suport, de cessió d’espais, d’acollida de propostes… Es relaciona i col·labora amb persones, entitats del poble, entitats del tercer sector, institucions educatives, serveis municipals i de l’administració en general. Aquesta col·laboració a tots els nivells funciona i és una manera d’avançar que reafirma el sentit de servei públic de l’Ateneu.

 

En aquest dos anys hem constatat que el paper de l’Ateneu és necessari. L’Ateneu el fem entre totes. Són moltes les persones i entitats que tenen l’Ateneu com a referent per dur a terme activitats, com a espai de trobada, o agent clau connectat al teixit associatiu i a la ciutadania. També com a espai on gaudir de propostes artístiques de primer nivell i accessibles, on poder desenvolupar i ser públic d’activitats culturals sense sortir de Salt. Fent cultura que genera vincle.

 

Dades de L’any 2018:

7.626 persones han passat per l’Ateneu

   149 Activitats realitzades (75 organització pròpia, 32 coorganització, 42 cessió d’espai)

 144 trobades de gestió comunitària (comissions, assemblees, projectes…)

40 entitats que hi realitzen la seva activitat,

8 comissions de treball i 2 projectes propis

 

Què volem?

1 Una aposta política clara.

Davant la gestió parcial de l’espai de l’Ateneu, aspirem a la gestió de la totalitat de l’agenda de l’equipament. L’experiència adquirida i el marc de confiança generat han de poder portar al desenvolupament d’un projecte de gestió que englobi una única porta d’entrada a l’Ateneu, una única agenda i circuit.

 

2 Un canvi de marc jurídic

Volem un conveni de subvenció nominatiu, enlloc d’un contracte de serveis per licitació pública. L’Ateneu no es pot licitar, l’Ateneu és del poble i per això el gestionem les entitats del poble des de la Federació. Altres experiències de gestió comunitària, sobretot a la ciutat de Barcelona (més de 40) compten amb el reconeixement jurídic en forma de convenis de Gestió ciutadana. Fora d’aquesta ciutat, on som experiència referent, cal explorar noves formes de reconeixement normatiu que no passin per la llei de contractes.

Els equipaments públics són de la ciutadania, i per tant, la ciutadania organitzada pot ser l’agent legítim que gestioni aquests espais i generi propostes socials, culturals, etc. amb mecanismes democràtics de presa de decisions i formes diverses de participació i accessibilitat. Des del sentit i la responsabilitat pública.

 

3 Un increment de l’aportació de l’ajuntament: 50.000€

Dignifiquem la feina, assegurem l’estructura i fem créixer el projecte.

Actualment l’aportació és de 20.000 euros anuals. Altres equipaments similars compten amb pressupostos superiors als 100.000 euros per poder incorporar personal i garantir l’activitat.

No només és baixíssima l’aportació de l’Ajuntament sinó que a més la Federació, com a entitat gestora, ha tingut la capacitat d’aportar recursos d’altres administracions en forma de subvenció i tot el capital social que suposa l’activisme i el compromís dels ciutadans.

l’Increment no és només una qüestió de necessitat tècnica sinó que sobretot és un exercici de justícia amb el projecte, de reconeixement i de reparació d’una mancança econòmica d’origen. Cal valorar la riquesa que suposa tenir un espai lluitat, participat i gestionat per la ciutadania.

 

El projecte de l’Ateneu és una experiència referent i reconeguda, en gestió comunitària com a model emergent, fora de la ciutat de Barcelona: ha rebut la subvenció/premi 2018 del Projecte LLiures (d’Omnium Cultural, Coop57 i Ecas), forma part de la Xarxa d’Espais Comunitaris de Catalunya i serà experiència pilot en el desenvolupament d’una eina d’anàlisi del Balanç comunitari impulsada per l’Ajuntament de Barcelona. És una experiència que s’estudia en el Màster de Gestió Cultural de la Universitat de Barcelona, i és visitada per grups d’estudiants universitaris dels estudis de treball social de la UdG com a exemple de projecte comunitari. Actualment està en vies de formar part d’un projecte Europeu Horizon 2020 amb l’ERAM.

 

Detalls

Inici:
abril 4, 2019 @ 7:00 pm
Finalització:
abril 6, 2019 @ 3:00 pm
Esdeveniment Category:

Propers esdeveniments

 
Tertúlies de còmic, novel·la gràfica i il·lustració – Espai de trobada dedicat a compartir idees sobre lectures i debatre al voltant del còmic, la novel·la gràfica i la il·lustració. Un espai per parlar d’allò que entre tots i totes decidim! Comencem! t’hi apuntes? Continguts de les trobades – Hi ha diverses propostes bàsiques i inicials
Ngugi Wa Thiong’o Segon volúm de les seves memòries. El curs passat vàrem llegir “Somnis en temps de guerra”, el primer volum. Ens va interessar i agradar tant que aquest any seguim amb el segon volum del qual la crítica ha dit: “Aquesta obra és una celebració de la implacable determinació de la joventut i
Montserrat Roig “Aquest és, sens dubte, el llibre més impactant de Montserrat Roig. A banda d’oferir una mostra excel·lent de la pràctica periodística de l’autora, constitueix un document pioner i de primer ordre per conèixer l’experiència dels republicans en els camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial. L’obra, publicada el 1977, recull tots
Amos Oz Tràgic, còmic i absolutament sincer, aquest llibre de memòries és alhora una gran saga familiar i l’autoretrat d’un escriptor que va ser testimoni del naixement d’una nació i en va viure la seva història turbulenta. És la història d’un noi que creix a Jerusalem als anys quaranta i cinquanta, en un petit apartament

Contacte

 

Dilluns i dimarts de 11.30 h a 14.00 h.
De dilluns a divendres de 16.00 h a 20.00 h.

+34722381866 (de 16.00 h a 20.00 h)
972 249 191 ext. 2356
info@ateneucomacros.cat
C/ Sant Antoni, 1 - 17190, Salt

Butlletí

 

Organitzen

 


Amb el suport de: