All for Joomla The Word of Web Design

L’ASSEMBLEA DE L’ATENEU COMA CROS RESPON A LA INTERVENCIÓ DE L’ALCALDE AL PLE DE SALT

L’alcalde de Salt, Jaume Torramadé, va posicionar-se contra la gestió comunitària de l’Ateneu Coma Cros durant l’últim ple municipal, davant les persones i entitats membres de l’Assemblea que vam assistir-hi i que vam sentir-nos altament decebuts davant els arguments repetitius i tergiversats de l’alcalde que no va arribar a respondre clarament a les preguntes dels grups municipals.

El consistori durant molts mesos havia evitat la possibilitat de dur a terme un debat públic sobre el projecte de l’Ateneu de la Coma cros i el seu model de gestió. Per això, volíem portar l’Ateneu de la Coma cros a l’esfera pública, oferir les propostes en l’espai institucional que és el Ple, que fos un acte seriós, amb informació, compromisos i propostes però ens vam trobar amb el que podem considerar menyspreu de l’alcalde i se’ns van condicionar la única intervenció possible.

Així es va demostrar que l’equip de govern mai no s’ha cregut o no ha volgut que la ciutadania pugui aportar projecte i criteri al model d’Ateneu, per això no s’ha fet encara cap proposta pública de gestió, només ha volgut aprofitar-se de les entitats i persones que han treballat en tot aquest procés, sense posicionar-se clarament, amb l’objectiu final de mantenir el control de la gestió, com es va poder veure amb la intervenció al ple. No és així, per part de l’Assemblea, que ha treballat els darrers mesos juntament amb la tècnica contractada, facilitant-li idees per la programació, usos dels espais, etc. Sempre amb la voluntat de tirar endavant i amb la confiança, al final trencada, que es firmaria un informe tècnic validant la gestió comunitària com a model.

L’assemblea es reunirà el primer dijous del mes de març per decidir quin serà el següent pas, però seguim pensant que a Salt tenim un projecte i el seguirem defensant!

[foto: tvSalt]

Perquè la Coma Cros és del poble: Ara, gestió comunitària de l’Ateneu de la Coma Cros

Ara fa una any i mig un procés participatiu impulsat gràcies a la demanda social de nombroses persones i entitats posava a debat la gestió de l’Ateneu de la Coma Cros, un equipament públic sense projecte i infrautilitzat, o amb usos exclusius i privatius, en un municipi sense espais socials de trobada, socioculturals i articuladors.

Aquest fet, per una part, posava de relleu i reconeixia la ineficiència històrica de l’administració en la gestió d’un equipament, i per altra part, donava múscul a la il·lusió i la voluntat de persones i entitats del poble per a gestionar i decidir sobre un equipament que considerem del poble.

Han sigut molts els moments i dates importants d’aquest procés. Les Jornades “posem fil a la Coma Cros”, la creació de l’Assemblea de l’Ateneu amb l’objectiu de dur a terme la gestió de l’equipament, la suma progressiva de més persones i entitats a la idea, les segones jornades “Engeguem la Coma Cros”, la redacció del projecte de gestió i la seva presentació pública, les terceres Jornades “Fem la Coma Cros”, a més de les assemblees quinzenals que han permès generar unitat, vincle i convenciment que tenim la capacitat per fer-ho i que aquesta, la gestió comunitària, és l’única opció possible.

L’administració ja ha fet la seva política, per acció o per omissió, i l’Ateneu de la Coma Cros, segueix essent, després d’anys, un espai sense projecte, tal com va explicar el mateix consistori, una suma d’activitats inconnexes, espais a cedir amb un intent de participació ciutadana en comissions d’estranya representativitat.

Però també hem vist quin és l’estil de relació ciutadana de l’actual equip de govern. Després d’un any i mig, no ha existit procés negociador, considerant no vinculant un procés participatiu impulsat pel consistori i manipulant, al final del camí, els acords presos en el procés. Les reunió dutes a terme sempre han estat a iniciativa i demanda de l’assemblea, malgrat les negatives a reunir-se, les anades i vingudes tacticistes, les actuacions al marge dels acords, i els contactes en paral·lel amb entitats per qüestionar el projecte. L’Assemblea no ha deixat mai de considerar la necessitat d’acord amb l’Ajuntament, i sempre hem treballat amb aquesta direcció. La darrera proposta municipal expressada en un informe tècnic mai ha estat plantejada com a tal en el marc de les negociacions amb l’Assemblea, i dinamita i suposa retornar al punt zero el procés negociador que portem realitzant des de fa més d’un any.

Negociar és argumentar, proposar, consensuar, trobar punts d’acord i assentar bases de confiança per seguir treballant. No boicotejar, subvertir el procés, i tergiversar acords. Essent així ja no hi ha negociació possible.

No parlem de representativitat; no representem, sinó que convidem. Tenim alguna cosa més gran i més important, tenim la LEGITIMITAT. La constància, la perseverança, el treball fet, i la voluntat ens avalen. Hem comptat més de 200 hores ens espais formals de reunió, com a mínim, destinades a aquest projecte, desinteressades, voluntàries i il·lusionades, per part de molta gent. I a més, tenim un projecte, de qualitat, que compta amb un aval social i legitimitat de nombroses persones i entitats que de manera voluntària estan treballant per un projecte col·lectiu i comú per Salt. Aquest projecte té vocació pública, s’ha construït de manera participativa i democràtica, és i serà obert i transparent, i que persegueix l’objectiu de dotar Salt d’un espai sociocultural i de trobada, transversal i sostenible, definit i protagonitzat pels seus ciutadans.

En una situació normal, polítics i tècnics posarien en valor aquest activisme social, aquesta potencialitat col·lectiva, i no esgrimirien arguments legals i jurídics per poder mantenir el control i el poder sobre els equipaments i recursos públics (que són de tots). A més, aquests arguments no són certs, existeixen altres precedents exitosos, tant és així que la Generalitat de Catalunya està a punt de publicar una guia de gestió col·laborativa d’equipaments, i la gestió comunitària es reconeix. La fórmula existeix, només cal voluntat política.

I hem de recordar que la política i l’administració està al servei de les persones i no al revés. Aquesta és la direcció de la lògica democràtica. Els equips de govern estan de pas, i les persones i projectes perduren.

Els equipament i serveis són bens comuns de la població, no pas recursos discrecionals de l’administració. Entenem que un Ateneu Popular és l’equipament d’un poble i de la seva gent. Per tant, és dret i responsabilitat de la ciutadania participar de la gestió dels recursos i serveis que l’afecten en la seva quotidianitat, i és per això que qualsevol decisió sobre ells ha de ser democràtica i pública.

Per tots aquest motius, volem la gestió comunitària de l’Ateneu de la Coma Cros.

Entitats que donen suport al model de gestió comunitària de l’Ateneu:

Asso. Oudiodial
Asso. Coral Rossinyol-Alimara
Asso. Els quatre rius amics de la cultura
Asso. Cultural Nadies
Asso. 17190. universalt
Asso. Dones Immigrades Endavant
Asso. Senegalesos (senecat)
Asso. Arrels Urbanes
Asso. Pau Sempre
Asso. Bansang Missira
Asso. Veïns del Barri Centre
Asso. Veïns Barri Massana
Asso. Joves Gambians
Asso. Capoeira Canigó
Asso. Anti ARU.
Asso. Gatzara
Asso. Nousol
Asso. Magrebins sense fronteres
Asso. Camerunesos i Amics
Asso. de dones Al Amal
Asso. Solidària amb el poble Siril
Asso. Las Lolas
Agrupament Escoltes i Guies Sant Cugat
Amics dels Gegants de Salt
Amics del Taixi Chuan de Salt
Casal Saltenc Independentista
Salt per la independència
La Banda del Rec
Diables d’en Pere Botero
Marrecs de Salt
Mou-te en bici
El Rusc
Safareig Teatre
Coral Tribana
No t’aturis
Tv Salt
Els Dracs-CIV.
Càrites Salt
Comissió agermanament Salt-Quilalí
Banc del Temps de Salt
Colla m’ho passo bé

Assemblea Ateneu Coma Cros de Salt

Leave A Comment

Actualitat recent

 
Programa d’activitats setembre-desembre 2021
Ja tenim aquí el nou programa d’activitats pel primer trimestre del curs 2021-2022. Feu-hi un cop d’ull. Hi ha un munt d’activitats! Cursos i tallers, xerrades, concerts, cinema… De moment podeu veure el fulletó en PDF, però ben aviat, totes la programació també al web. Les inscripcions comencen el 13 de setembre. Descarrega-te’l (Tot i
Oberta la recollida de demandes d’ús de les aules: trimestre setembre-desembre del 2021
Omple el formulari per demanar l’ús de les aules pel proper trimestre (no cal omplir formulari per usos puntuals). Es pot fer la petició per tot el curs (2021-2022), però es reorganitzaran les aules cada 3 mesos.   L’Ateneu Popular de la Coma Cros és un espai sociocultural que funciona a través de la gestió
La ratafia no és només un Licor! gran jornada de taller de ratafia a les hortes de Salt
LA RATAFIA NO ÉS NOMÉS UN LICOR La Comissió Pagesa de l’Ateneu Popular Coma Cros i l’Associació Milfulles organitzen un taller d’elaboració de ratafia amb molt de gust a territori. Que va començar ahir 29 de juny a les 18h a l’hort Milfulles de l’Ateneu. Si bé l’objectiu principal de la nostra trobada és elaborar
Torna el torn de nit a l’Ateneu!
Aquest 2021 recuperem el festival “Torn de Nit” on convidem a tothom a fitxar! El Torn de Nit és una proposta escènica d’estiu de l’Ateneu Popular Coma Cros, aquest cicle rep aquest nom com a homenatge a la memòria fabril de la Coma Cros. Es convida a tothom al torn de nit de la Coma
Gran Jornada: Reactivem l’Ateneu!
el dijous 17 de juny hi va haver la trobada “Reactivem l’Ateneu” per fer pluja d’idees, amb propostes i visions per fer créixer el projecte. Molts bones sensacions ganes i energia per engegar el proper curs, amb nova programació! Enfortim la gestió comunitària, apunta’t a les comissions i grups de treball de l’Ateneu i participa-hi.
Eduard Canimas “Puc tancar i obrir” El teler dona veu a la Cultura
Ja tenim un nou vídeo de “El teler dona veu a la cultura” i aquest cop a més serveix per anunciar la nova data de concert 23 de maig al Canal, del concert especial “Celebrem 10 anys del Sagrat Cor” concert especial i únic per la ocasió centrat en el Sagrat Cor disc icona de

Comentaris recents

 

Properes activitats

 
El surrealisme màgic de Mario López ens inundarà d’emocions el proper Divendres 10 de desembre, al Teler de l’Ateneu. Entre joc i joc, moments màgics i còmics a la vegada, gaudirem d’una proposta sublim!    
En aquesta sessió aprendrem a netejar la casa sense embrutar el món. Aprendrem a fer sabó de rentar la roba i altres tipus de netejadors naturals i sostenibles.
Mandincant es centra en cançons  tradicionals del poble Mandé, cantades en  Mandinka i Bambara. Cançons mil·lenàries  que han perdurat al llarg del temps a través  de la tradició oral, de generació en generació,  fins a l’actualitat.  La música, el cant i els instruments musicals  neixen de l’ésser humà, els trobem arreu del  món amb sonoritats,

Contacte

 

Ens trobaràs sempre a les tardes de 16h a 20h i els dimecres de 10h a 20h!

+34722381866
972 249 191 ext. 2356
info@ateneucomacros.cat
C/ Sant Antoni, 1 - 17190, Salt

Butlletí

 

Organitzen

 


Amb el suport de: